İçel Kültürü 10. Yılına Girerken

İlk 10 yılının değerlendirilmesi yapılırken derginin Mersin Kültür hayatına yapmış olduğu katkıları görelim.

İçel Kültürü Dergisi Bibliyografyası /
İçel Dergisi Bibliyografyası / 
İçel Kültürü ve İçel Dergisi Bibliyografyaları Hakkında Açıklma /

yayın tarihi:Ocak 1996

İÇEL KÜLTÜRÜ DERGİSİ İLE;
10.YILA GİRERKEN 
 Çeşitli güçlükleri aştık, umutsuzluğa düşmeden ve hiç kesintiye uğratmadan  9 yıldır yayınımızı gerçekleştirdik..
NELER YAZILDI, NIÇIN YAZILDI?
   Dünyanın en zengin kültürü Türk Halk Kültürüdür. Bunu biz değil yabancı bilim adamları söylüyor.
   Anadolunun her tarafı birer folklor hazinesidir. Içel Kültürü, bölgemizin kültür zenginliklerini karınca kararınca gün yüzüne çıkarma çabasındadır. Zira, pek çok kültür değerlerimiz kaybolup gitmektedir.
   Masal, hikaye, efsane, fıkra, tekerleme, ninni, türkü, mani, deyişat, ağıt gibi halk kültürü ve etnoğrafya değerleri konusunda yüzlerce orijinal derleme ve araştırma yayınlanmıştır.
IÇEL KÜLTÜRÜ BIR OKULDUR
   Dergi yayın hayatıyla birlikte bir okul hüviyetine girmiştir. Ilimizin yazar, çizer ve düşünürleri dergi etrafında buluşmuş, istişare etmiş, yeni fikirler, yeni konular tesbit ederek çalışmaları kollektif bir anlayışla sürdürmüşlerdir.
NELER YAPILDI?
   1987 ve 1988 yıllarında 2 kez Kültür Eğitim Sempozyumları yapılmıştır (Sempozyum Bildirileri 2 ayrı kitap halinde yayınlanmıştır.).
   1988 yılında Türkiye genelinde "Fıkra ve Menkıbe Derleme Yarışması" açılmıştır.
   1989 yılında Içel Ili Folklor Bibliyografyası yayınlanmıştır (Genişletilmiş baskısı 1995 yılında Kültür Bakanlığınca yayınlanmıştır.).
   1989 yılında Içel Ili Turizm Broşürü hazırlanmıştır (Renkli ofset).
   Birçok kişinin yazdığı  şiir, hikaye, roman vb. eserlerin yayına hazırlanmasına yardımcı olunmuştur.
   Bölge kültürü hakkında binlerce dia-pozitif film çekilmiş ve arşivlenmiştir.
   Sahada yapılan çok sayıda derleme anketleri mevcuttur.
   TRT başta olmak üzere radyo ve tv proğramlarına katkı sağlanmıştır.
   1995 yılında Karacaoğlan Belgeseli yapılmıştır (60 dk.sürelidir) .
   Ünlü şair, yazar ve düşünürlerden bazıları Mersin'e getirilmiş ayrıca konferans, anma günü, şiir günü gibi pek çok faaliyet yapılmıştır.
DERGİ NERELERE GÖNDERİLİYOR?
   Dergi Türkiye'nin bütün illeri ve 500'e yakın ilçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüklerine, 200 kadar ilim adamı ve araştırmacıya, bütün üniversitelere, il içinde 300 okul müdürlüğüne ve 200 kadar  da istekli vatandaşa gönderilmektedir (Ne yazık ki şehir kütüphanelerinde yoktur. Zira Kültür Bakanlığı bu güne kadar destek vermemiştir.).
GİDERLER NASIL KARŞILANIYOR?
   Dergi her sayıda 1500 adet basılmakta ve bütün abonelerine ücretsiz gönderilmektedir. Dizgisi ve basıma hazırlanışı Halk Eğitimi Merkezi'nde, kağıt gideri bağış yoluyla, basım gideri  ise başta Test-Teknik Dersanesi olmak üzere bazı birimlerce ücretsiz veya çok cüzi bir ücretle gerçekleştirilmektedir (Buğünkü fiatlarla bir sayının maliyeti 30 ila 40 milyon arasında bir gider gerektirmektedir).
GELECEĞE BAKIŞ
   Dünya bilgi çağını yaşıyor.  Uluslararası iletişim ağı istenen her bilgiye kolayca ulaşmayı sağlıyor. Çok kısa bir zaman sonra Içel Kültürü gibi birçok yayın organı uluslararası iletişim ağına dahil olacaktır. Bu durum göz önüne alınarak bölge kültürünü derlemek, toparlamak ve bilgisayar ortamına geçirmek gerekir (Içel Kültürü'nün her sayısı ve henüz yayınlanmamış derlemeler, araştırmalar bilgisayar  ortamına geçirilmiştir).
İÇEL IÇIN ÖNERILER
   Içel'de kültür turizmine önem verilmelidir.
   Mersin Kongreler şehri olmalıdır. Milletlerarası kültür, sanat, edebiyat kongreleri, her yıl milletlerarası "Mersin Şiir Günleri", iki yılda bir "Halk Kültürleri Kongresi", "Halkoyunları Şenliği" ve çeşitli faaliyet yapılabilir.
DİLEĞIMIZ
   2000 yılında Milletlerarası Folklor Kongresi'nin  Mersin'de yapılması için şimdiden Kültür Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmalıdır.
   Bölge kültürü araştırmaları için bir proje hazırlanmalı, bu projeye il özel idaresi ve Belediyelerimiz destek olmalıdır.
   Içel Kültürü'nü nice 10. yıllar yaşatmak dileğiyle...
                                                               Hilmi Dulkadir
Içel Kültürü Dergisi Sahibi ve Sorumlu Yazı Işleri Müdürü
Mersin Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü
Not: Bu yazı, İçel Kültürü Dergisi'nin Ocak 1996 yılı 43. sayısında yayınlanmıştır.
 
Yorumunuzu Ekleyin

İçel Kültürü Dergisi Bibliyografyası

İçel Kültürü gibi yayınlar, yörenin kültürel değerlerini yansıtması bakımından önemlidir. Bu nedenle kültürel değerlerimizin bir sonraki nesle aktarımını sağlayan bu tür yayınların desteklenmesi gerekmektedir.

20,971 Okunma Henüz yorum yapılmamış 14/04/2011 11:46:36

İçel Dergisi Bibliyografyası

İçel Kültürü Dergisi ibliyografyası hazırlanırken İçel Dergisi'nin de bibliyografyasının hazırlanmasında yarar görülmüştür.

16,423 Okunma Henüz yorum yapılmamış 14/04/2011 11:38:25

Yükleniyor...